Opinion

Vill ni gå till val på att driva EU-utträdesfrågan eller inte?

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare, svarar Ana Süssner Rubin angående Vänsterpartiets valplattform inför EU-valet och den debatt om EU-utträde som uppkommit inför beslut om den.

Opinion

Frågan som partistyrelsen lyft är huruvida vi aktivt ska driva ett utträde i valet. Med hänvisningar till den akuta klimatkrisen och framväxande fascismen skriver partistyrelsen i sitt förslag ”Vänsterpartiets grundläggande kritik av EU kvarstår men det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu.”

”Det går utmärkt att driva EU-utträde och en aktiv sakpolitik samtidigt” (Flamman, 12/2, 2019) är rubriken på Ana Süssner Rubins senaste artikel. I ett tidigare inlägg (Flamman, 10/1, 2019) menar hon att ”det är dags att göra slut med EU nu”. Det är otydligt vad Ana Süssner Rubin menar, vill hon att vi går till val på att driva utträdesfrågan eller inte? I dagens Aftonbladet (14/2, 2019) skriver hon:”’Swexit’ är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ’pausa’ den grundläggande kritiken mot EU.” Jag håller med. Det är ju exakt det som partistyrelsen skrivit i sin valplattform.

Partistyrelsen anser att det inte går att göra slut med EU ena dagen och sedan nästa dag gå till val på en radikal klimatpolitik i EU-parlamentet

Partistyrelsen anser att det inte går att göra slut med EU ena dagen och sedan nästa dag gå till val på en radikal klimatpolitik i EU-parlamentet. Väljarna behöver veta vad som är våra prioriteringar och huruvida en röst på Vänsterpartiet är en röst för att stoppa fossilindustrin eller en röst för att lämna EU. Våra kandidater behöver kunna förmedla samma budskap.

Ombuden på EU-konferensen i helgen avgör. Tycker man att Vänsterpartiet för första gången sedan EU-medlemsskapet ska gå till val på att lämna EU och driva ett utträde så ska man naturligtvis rösta för någon av de Swexitmotioner som inkommit. Tycker man att sakpolitiken i detta akuta läge bör vara Vänsterpartiets prioriteringar bör man rösta för partistyrelsens förslag till skrivning. För väljarnas, våra egna valarbetares och våra kandidaters skull är det viktigt att vi talar ur skägget.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • EU
  • EU-debatt
  • EU-utträde
  • Hanna Gedin

Opinion