Ledare

Det är vi som är motståndet!

Bilden är från den 4000 personer starka manifestationen som ägde rum på Sergels Torg samtidigt som nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen fick tåga genom Stockholm.

När politiker väljer att vara en del av problemet istället för lösningen, då är det vänstern som kan ge svaren.

Ledare

I dag måndag, den 14 november, meddelades domen för de tre personer som åtalats för nedrivningen av en SD-kampanj i Östermalmstorgs tunnelbana i augusti förra året (Flamman, 4/11, 2016). Samtliga fälldes för skadegörelse, och ska betala dagsböter som straff samt skadestånd till Sverigedemokraterna. Även om skadeståndsbeloppen blev betydligt lägre än vad såväl SD anfört och vad som åklagaren yrkade på, så kan man anta att de förstnämnda har skäl att fira idag.

Samma reklamkampanj, i vilken Sverigedemokraterna ”bad om ursäkt” för ”stöket” i Sverige i form av tiggare, har även föranlett att Lundapolitkern Hanna Gunnarsson (V) åtalas för uppvigling (Sydsvenskan, 20/6, 2016), då hon på Twitter skrivit att den borde rivas ner. Utan att nästla sig in i ett resonemang om brott och straff, så kan man ändå påstå att juridiken och rättsväsendet är en förlängning av politiken. Det är våra folkvalda som på olika nivåer bestämmer om lagar och om hur rättsväsendet ska rikta sina resurser.

Att Sverigedemokraterna får lov att fylla tunnelbanan med hatpropaganda, eller att nazister får lov att under poliseskort marschera genom huvudstaden, som de gjorde nu i helgen (DN 12/11, 2016), sker inte i ett politiskt vakuum. Detta, samt att asylboenden kontinuerligt utsätts för mordbränder, att vänsterorganisationer utsätts för attentat (GP 11/11, 2016) och mycket, mycket mer – det är utslag av politiken som förs. Rasister, nazister och högerpopulister frodas när de sociala motsättningarna blir större. När politikerna istället för att stå emot och komma med riktiga lösningar på samhällsproblemen, viker sig för den högerpopulistiska retoriken och går rasisternas ärenden – då eskalerar problemen. Rasismen vinner mark, och hotet mot de som utsätts för den, blir större.

Att SD får lov att fylla tunnelbanan med hatpropaganda sker inte i ett politiskt vakuum

När våra folkvalda politiker väljer att vara en del av problemet istället för lösningen, då är det vi i vänstern som kan ge svaren. Vi vet att rasismen inte ska tolereras bara för att den vinner val, om inte annat så för att historien har lärt oss det. Vi vet att ingen ska behöva få sin existens och sitt människovärde ifrågasatt i offentliga miljöer. När ekonomiska och politiska intressen får gå före vad som är medmänskligt och anständigt, då är det vi som är motståndet.

  • antirasism
  • motstånd
  • organisering
  • reklam
  • Sverigedemokraterna

Ledare