Kultur

Hejdå och hej kulturredaktör!

Malin Nauwerck och Erik Haking.

Kultur

Ett ögonblick…Malin Nauwerck, kulturredaktör som går på tjänstledighet i sommar

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska mest ägna mig åt ett litteraturvetenskapligt forskningsprojekt som handlar om Astrid Lindgrens hittills obeforskade originalmanuskript! Hon var ju i botten sekreterare och skrev sina böcker på svårläst stenografi. Projektet handlar om att utforska böckernas tillblivelse och Lindgrens konstnärliga process. Jag är också intresserad av sekreterarrollen under 20- och 30-talet och på vilket sätt den kan ha påverkat Lindgrens skrivande.

– Sedan brinner jag ju lite extra för tv-kritik och barnlitteratur, och dyker säkert upp i sådana sammanhang även framöver.

Är det någon kulturtext under din tid som du minns med särskild värme?

– Det absolut bästa med att redaktöra Flammans kultursidor är att jobba med alla bra frilanstexter. För mig har artikelserien om den radikala barnboken som vi gjorde under tio veckor varit en höjdpunkt. Men att få publicera krönikor av en av mina barndomsidoler och livsförebilder Vibeke Olsson-Falk har varit en ära!

– Sedan är jag kanske lite extra glad över våra längre essäer, som Johan Perssons text om ”Revolutionären Hayo Miyazaki” och Erik Hakings djupanalys av Joakim von Anka i ”En ädel kapitalist”.

Var det Kalle Anka-texten som gav Erik jobbet som din vikarie?

– Nej, det var det hans elakheter som gjorde. Och förstås det faktum att han är en av våra mest uppskattade och kunniga skribenter.

Och hallå där… Erik Haking som blir tillförordnad kulturredaktör från och med nästa nummer

Var har du gjort innan?

– I grunden är jag statsvetare. Jag har skrivit för Flammans kultursida sedan 2016 och på lite andra håll också som i Arbetaren, Galago, Tidskriften Brand och i Föreningen Arbetarskrivares senaste antologi. Just nu kommer jag från ett år på folkhögskola där jag har gått en skrivarkurs.

Vad kommer vi att få se mer respektive mindre av med dig som kulturredaktör?

– Jag ärver en ypperlig kultursida från Malin och ser ingen anledning till att göra några större förändringar. Ser framför mig en fortsatt bra blandning av högkvalitativa kulturtexter, krönikor, recensioner och serier, med hårda sågningar.

Hur skulle du själv beskriva din kultursyn?

– Jag vill bekämpa den löjliga högeridén om att ”bra kultur ska slå åt alla håll” eller att kulturen ska ”ställa frågor men inte leverera några färdiga svar”. ”Opolitisk” kultur är bara ett finare ord för slätstruken.

  • Flamman
  • kulturredaktör

Kultur